A biokertapolas.hu weboldalon cookie-kat(sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb böngészési élmény nyújtásában. Az elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyod a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

Palántaföld BIO Vegasca Florasca

BIO Vegasca Florimo Palántaföld Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
290 Ft (228 Ft + ÁFA)
Cikkszám: VFFloraveg3L
Elérhetőség: 171 db raktáron
BIO palántaföld 3 literes kiszerelésben...

Leírás és Paraméterek

Természetes, BIO termesztéssel előllított, vegyszermentes palántaföld. 

Magvető földkeverék. Több, mint fél évszázados tapasztalattal, a kertészeti szakkönyvek ajánlásával kínáljuk az egész EURÓPÁBAN egyedülálló minőségű, a Fertő-hanság Nemzeti Parkból származó "VEGASCA" földkeverékünket, a zöldségfélék optimális termesztő közegét. A Vegasca földkeverékben termesztett növények termésátlaga mintegy 25-30%-kal magasabb, mint az átlagos minőségű termőföldben termesztett növényeké. Az eredményeket tudományos kísérletek igazolják.

A Vegasca földkeverék használatával a zöldségnövények egyedi terméseinek tömege növekszik, a minőség javul. Fizikai és fontosabb kémiai jellemzők igazolják, hogy a földkeverék kémhatása (pH 6,00-7,5 ) minden hazánkban termesztett zöldségfaj számára kedvező. Sikerrel nevelhetünk benne tápkockás, sima, tűzdelt, és tűzdeletlen palántát. Eredményesen használhatjuk a zöldségfélék hajtatásában, talajhelyettesítőklnt és az izolált termesztésben egyatánt. Gyengébb minőségű talajok javítására a hajtatásban és a szabadföldi termesztésben szintén kiváló. 

Felhasználható: magvetés és dugványozás termesztőközegeként.
Összetétele: tőzeg, szürkemarha komposzt, adalékanyagok saját receptúra alapján. Műtrágyát nem tartalmaz!
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Palántázási Titkok

Az eredményes palántázáshoz szükséges eszközök:

  1. vetőmag
  2. palántaföld
  3. ültetőedény
  4. kesztyű
  5. ültetőlapát
  6. takarásra fátyolfólia.

Milyen magot válasszunk?

A sikeres palántanevelés előfeltétele a jó minőségű alapanyag. (Olcsó húsnak híg a leve). Nincs bosszantóbb, amikor az olcsón megvásárolt magot elvetettük, szorgosan öntöztük, gondoztuk, és csupán egy-két vékony, gyenge palánta árválkodik a tálcánkban. A jó nemesítők a gyakori betegségeknek ellenálló, jó terméshozammal, magkelési aránnyal rendelkező vetőmagokat állítanak elő. Csírázáskor a magvak a talajban rengetek kórokozóval, kártevővel érintkeznek. Egyes betegségek kimondottan csírázáskor kerülnek a növénybe, hatásukat azonban csak később fejtik ki. Ilyen például Fusarium, a Phytophthora, a Pseudomonas és sok egyéb gombás, baktériumos megbetegedés. A gyártók a kikelő növény védelme érdekében csávázzák, vagyis növényvédőszerrel bevonják a magokat, így azok sokkal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, károkozókkal szemben. A szer a nedves talajba kerülve fejti ki hatását. Érdemes az otthon szedett magokat is házi csávázással megóvni. 15-20 percre áztassuk be a magokat Manco, vagy Dithane gombaölő szer 0,2%-os oldatába. Biogazdálkodásban erre használatos szer például a Champion. Ezután a magokat papírtörlőn, tiszta törülközőn szárítsuk meg. Személyes vásárlásnál édemes az eladótól érdeklődni, melyik magot ajánlja, melyiket mikor érdemes vetni, mennyi termésre számíthatunk. Mi a hazai előállítású magokat részesítjük előnyben, mivel azokat az itteni éghajlati viszonyokhoz fejlesztették ki. A magot 8-24 órára érdemes hűvös, langyos (nem meleg!) vízbe áztatni, megkönnyítve ezzel a csírázást.

A megfelelő talaj:

Könnyű, laza, homogén szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztésű, humuszos földet használjunk! Bár a növény ebben a talajban rövid ideig marad, a fiatal korban felvett tápanyagok meghatározóak a későbbi ellenállóságban, terméshozamban. Például a kálium, kalcium és magnézium a növényeknél többek között a szövek erősítéséért felel. (Ugyanúgy, mint az embernél: a mi egészségi állapotunkra is hatással van, mennyire egészségesen étkeztünk gyerekkorunkban. A megfelelő kalcium hiánya gyenge csontozatot, a kálium vérzékenységet okoz, stb.) - dehát honnan tudjuk, pontosan milyen arányban tegyünk humuszt, tőzeget, perlitet, nitrogént, foszfort, káliumot, stb. a földkeverékbe?! Szerencsére erre már megfelelő palántaföld-keverékeket is vásárolhatunk.

Ha kerti talajt szeretnénk használni, mindenképpen fertőtlenítsük! Erre kémiai anyagként Force-ot használhatunk a rovarkértevők ellen, de vegyszermentesen is védekezhetünk hő segítségével. 100°C-os előmelegített sütőbe 40 percre alufóliával letakarva tegyük be a földünket. Ezzel a kórokozókat biztosan elpusztítjuk. Hátránya, hogy a hasznos mikroszervezetek is elpusztulnak. A jó minőségű palántaföldkeveréknél erre sincs gondunk, mert előállításnál a megfelelő fertőtlenítésre és a hasznos szerves anyagok biztonságos megtartására odafigyelnek. Biotermesztésben Ö-konit és Trifendert javaslom.Teljesen vegyszermentes, természetes anyagok, hatását én elsősorban a paradicsomvész elleni küzdelemben csodálhattam meg.

Milyen ültetőedényt használjunk?

Használhatunk tisztára mosott, kilyukasztott tejfölös poharat, tojásos dobozt. Nagyon előnyös a környezetbarát tőzeg-, vagy papírcserép is. Előnye, hogy később ezzel a cseréppel együtt ültethetjük el a palántánkat, nem kell kivenni belőlük a növényt. A papír szép lassan lebomlik a talajban. Ezzel a módszerrel a palántánk mentesül a gyökerek sérülése okozta visszaeséstől, illetve srtessztől. Nagyon praktikus a kifejezetten erre a célra kifejlesztett szaporítótálca, amelyben egyszerre 40-60 magot vethetünk el és kezelhetünk könnyedén. Jobb a helykihasználási lehetősége is. A hozzá tartozó áztatótálca igencsak megkönnyíti a dolgunkat. Emellett kaphatók palántázó házak többféle méretben. Előnyük, hogy egyenletes mikroklímát biztosítanak a már sokat hallott üvegházhatással, párásan tartják a levegőt, egyenletesebb a hőmérséklet a tavaszi nagy hőingadozásokhoz képest, nem kell külön takargatnunk a kis magokat.

A vetés menete:

  1. Az ültetőedényt töltsük meg szobahőmérsékletű palántafölddel. Kissé nyomkodjuk le, úgy, hogy a peremtől kb. fél-egy cm magasságig érjen.
  2.  Langyos vízzel meglocsoljuk, hogy a talaj kellően nedves és tömör legyen.
  3. Miután a föld beszívta a vizet, el is vethetjük a magokat. Poharanként 2-3 szemet (fajtája válogatja) szórjunk a földre. (sorban ültetésnél kb. 1cm távolságra egy magot. ) Kis jelölőcsíkra írjuk fel, mit vetettünk, és a kis cetlit tegyük a pohárkákba. Később ez nagy segítségünkre lesz még.
  4. Végül a földet vékony rétegben szórjuk a magok tetejére. Éppencsak takarja őket a vékony földréteg. Ezután már ne nyomkodjuk meg a földet. Kézi permetezővel permetezzünk rájuk kevés vizet, (Gombás betegségek elkerülése érdekében- főleg, ha nem csávázott a mag, érdemes 1%-os bordói levet használnunk a permetezéshez).
  5.  Miután mindezzel készen vagyunk, fedjük le a szaporítóládát. Vannak kimondottan erre a célra gyártott kis méretű, csukható tetejű palántázó házak, de ha szaporítótálcába vetettünk, legalkalmasabb az egyszerű fátyolfólia.

További gondozás:

A csírázás idején a mag keléséhez egyenletes melegre (fajtától függően 20-30°C között) van szükség. Erre a radiátor környéke épp megfelelő. Miután a csíra kikelt, pár fokkal hűvösebb (de még mindig meleg), és világos helyre tegyük a palántákat. Néhány levél megjelenése után fiatal növényeink már ellenállóbbak. Zárt verandán, pinceablakban is jól érzik magukat. Rendszeresen öntözzük meg őket, a legjobb kézi permetezővel párásítani. (Vasaláshoz használt kézi „spricni” teljesen megfelel erre a célra)
Amíg a magok csíráznak, (7-14 nap), ügyeljünk, hogy a föld folyamatosan nedves legyen. Ne öntözzük, hanem kézi permetezővel pótoljuk a vizet. Ne kapjanak túl sok vizet, csak annyit, hogy folyamatosan nedves legyen a föld! Amint a magok kikeltek, vegyük le róluk a takarást, hogy elkerüljük a palánták megnyúlását. Amint meglátjuk az első levélkéket, már inkább öntözőkannával locsoljunk, de még mindig óvatosan, nehogy kiöntsük palántáinkat. Egy-két levél megjelenésekor nagyobb cserépbe átültethetjük kis palántáinkat.

Az átültetés menete:

A cserépbe kevés virágföldet teszünk. Közepébe akkora lyukat nyomunk, hogy a kis palántánk pohara beleférjen. meglocsoljuk, majd a pohárból kivesszük a kis palántánkat gyökerestül, földestül. Óvatosan, ne sérüljön a gyökérzet! A növényt földdel együtt áthelyezzük a beöntözött lyukba. Ezután egy kis földet teszünk köré, enyhén, nagyon óvatosan megnyomkodjuk, amíg a palántánk stabilan áll. Ezután is csak annyira öntözzük, hogy a földje folyamatosan nedves legyen. 2-3 hét múlva kezdjük el a fényhez szoktatni palántáinkat. Melegebb napokon tegyük ki a palántáinkat egy-két órára félárnyékos helyre. Vigyázzunk! Üvegen keresztül a napfény könnyen éget!

A palánták kiültetése

Pár nappal a kiültetés előtt készítsük elő a veteményes ágyást. A legideálisabb az ősszel trágyázott, komposztált talaj. Jól forgassuk át a földet, és amennyiben sok pajorral, káros rovarral találkozunk, érdemes egy kis Force talajfertőtlenítőt keverni a talajba. Miután átgereblyéztük a földet, jelöljük ki a sorokat, melyikbe milyen palántát szeretnénk ültetni. Érdemes összeválogatnunk, melyik zöldséget melyik mellé érdemes telepítenünk. Bármilyen furcsa, a növényeknél is fontos a „jó szomszédi viszony”.
Válasszunk ki egy nem túl napsütéses délutánt.
Kis kapával alakítsunk ki egy olyan mélységű árkot, amekkorába a cserepünk kényelmesen belefér. Alaposan öntözzük be, és amikor a föld beitta a vizet, helyezzük el kis növénykéinket. Paradicsom, cukkini és padlizsán esetében 60, paprika esetében 40 cm távolságot hagyjunk a tövek között. Vegyük ki a palántákat földestül a cserépből, és helyezzük az árkunkba. Az oldalra kikapált földet húzzuk vissza a palánták tövéhez, és óvatosan nyomkodjuk meg ujjainkkal. A paradicsom palántát ültethetjük mélyebbre, mint a cserepünkben volt, akár az első levélig is, a többi növényt azonban csak olyan mélyre ültessük, mint a pohárban volt.
Hogyha a palánták tövénél egy kis mélyedést hagyunk, könnyebb öntöznünk növényeinket. A víz nem folyik el, hanem megáll a kis gödörben. A paradicsom- és paprika palántákat érdemes kikarózni, főként, ha szeles helyre ültetjük őket. Jó tudni, hogy a paradicsom kiültetése előtt érdemes ÖKO-NI-val kezelni a talajt a mostanában nagyon elterjedt „paradicsomvész” ellen. Ez egy vegyszermentes, nagyon hatékony baktérium, ami elpusztítja a paradicsomvészt okozó gombát. Emellett termésnövelő, immunerősítő, a talajéletet is erősíti. A Trifender a többi betegség ellen is védelmet nyújthat, uborkánál, paprikánál, zellernél is.

Tippünk: egy kis alginit hozzáadásával rengeteg tápanyaghoz juttathatjuk palántáinkat. Ez a természetes ásvány fokozza a növény ellenálló-képességét és terméshozamát. Nagy előnye, hogy olcsón juthatunk hozzá.

Kellemes kertészkedést kívánunk!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő