x
A biokertapolas.hu weboldalon cookie-kat(sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb böngészési élmény nyújtásában. Az elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

Bio-, klasszikus és különleges paradicsomfajták vetőmagjai

Lugas, balkon és befőző paradicsomok házikerti felhasználásra. Csávázott, nem csávázott, bio- és vetőmagszalagok egy helyen. Az azonos fajták között  leginkább a kiszerelési mennyiség, vagy az előállítás módja jelent árérték-beli különbséget. Kattintson a termékre a bővebb leírásért!

Rendezés:
Nézet:
Cikkszám: BM0302002
Raktáron
690 Ft
Cikkszám: BM0302003
Raktáron
390 Ft
Cikkszám: BM0302004
Raktáron
390 Ft
Cikkszám: vetesinaptar
Elfogyott
0 Ft
Cikkszám: BM0302005
Rendelhető
190 Ft
Cikkszám: BM0302006
Rendelhető
390 Ft
Cikkszám: BM0302027
Raktáron
690 Ft
Cikkszám: BM0302007
Rendelhető
190 Ft
Cikkszám: BM0302009
Raktáron
290 Ft
Cikkszám: BM0302010
Rendelhető
190 Ft
Cikkszám: BM0302011
Raktáron
190 Ft
Cikkszám: BM0302012
Raktáron
190 Ft
Cikkszám: BM0302013
Raktáron
190 Ft
Cikkszám: BM0302014
Raktáron
190 Ft

Miért érdemes a paradicsomot palántázni? 

A palántázással elsősorban időt nyerhetünk. Májusban nem a magot vetjük veteményesünkbe, hanem az otthon nevelgetett erős, szép palántánkat ültetjük ki. Ezzel akár 2 hónapot is nyerhetünk, és időben szüretelhetjük zamatos zöldségünket.

Milyen zöldséget érdemes palántázni?
- paradicsom és paprika (8 hétig nevelgethetjük őket a kiültetésig)
- fejeskáposzta, kelkáposzta, és egyéb káposztafélék (6 hét múlva kiültethetők)
- uborka, cukkini, csillagtök, brokkoli, karalábé

A palántázáshoz csupán egy-két dologra van szükségünk:
- jó minőségű vetőmag
- palántázó edényke (pl. szaporítótálca)
- palántaföld
- világos ablak

Mibe vessük el a magokat?

A kényelmesebb palántázáshoz praktikus eszköz a szaporítótálca.
Előnyei:
- kényelmes, mert öntözéskor nem borulnak fel a kis cserepek
- kisebb helyet foglalnak a palánták a szoros, egymás melletti kockacserepekben
- a sorokat könnyen megjelölhetjük, nem keverednek össze később a pohara
- kiültetéskor könnyebb a tálcát magunkkal vinni, mint 40-60, vagy még több kis poharat
- jövőre újra használhatjuk szaporítótálcánkat, így csak egyszer kell megvásárolnunk.

Tennivalók a vetés után:
- világos, egyenletes szobahőmérsékletű (20-24 °C) helyen nevelgetni őket
- locsolni (én inkább egy kézi permetezőflakonnal spriccelgetem a földet, hogy kellően nedves legyen)
- letakarni fátyolfóliával, hogy párás, meleg klímát biztosítsunk a csírázó magoknak.

Mire figyeljünk oda palántaneveléskor?

A kis palántáknál 4 leveles állapotig fokozottan figyeljünk az egyenletes hőmérsékletre, mert a Palántadőlés elnevezésű fertőzés ilyenkor könnyebben támad. Ezt a megbetegedést több gomba- vagy baktériumfajta is okozhatja. Jellegzetessége, hogy a palánták egyszerűen "elfekszenek", miután a gyökerek nyaki része elvékonyodott, elrothadt.

A csávázott (előkezelt) vetőmagok kisebb valószínűséggel betegszenek meg. A csávázással a mag felszínére juttatott növényvédő szer akkor fejti ki hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. A szer a mag felszíne közelében a kórokozókat elpusztítja, így azok nem tudják megfertőzni az éppen csírázó magvakat.

Kiültetés előtt fokozatosan kell szoktatni őket a kinti klímához: egy hétig nappal ki lehet tenni őket a teraszra, szélvédett helyre. A hűvösebb éjszakákon semmiképp ne hagyjuk kint őket!

Eredményes Kertészkedést kívánunk!
A Biokertápolas Csapata