Leírás
Retek - Nero Tondo D'Inverno Pudvásodásra nem hajlamos őszi retek. Különleges, fekete héjú, fehér húsú, 200-250g tömegű gumót fejleszt. Lombja erős növekedésű, pincében a sárgarépához hasonlóan sokáig tárolható. Vitaminokban gazdag. Légzőszervi panaszokra, immunrendszer erősítésére is kiváló zöldségféleség. Segít kordában tartani a koleszterinszintet. Magas rost-, alacsony kalóriatartalom. Emésztésjavító, hozzájárul a máj méregtelenítéséhez is.
Rendkívül sok gyógyhatása van az egészségre. A fekete retket, illetve annak levét évszázadok óta használja a népi gyógyászat, egyrészt nagyszerű emésztésjavítónak tartják, másrészt úgy gondolják, hogy a felső légúti betegségek kitűnő gyógyítója. A fekete retek vitaminokban, tápanyagokban gazdag, különösen rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Magas C vitamin tartalmának, illetve az immunrendszert támogató ásványi anyagoknak köszönhetően a fekete retek segíthet legyőzni a fertőző betegségeket, náthát, megfázást. A benne található aromás olajok pedig az orrdugulás és a köhögés ellen is hatásosak lehetnek, a fekete retek leve a letapadt váladékot is segíthet fellazítani.
A glükozinátok a retekben lévő értékes összetevők. Hozzájárulnak például a máj méregtelenítési folyamatainak megfelelő működéséhez, de az epehólyagra is serkentő hatásúan hatnak. A rostoknak és az ásványi anyagoknak köszönhetően a fekete retek segít kordában tartani a koleszterinszintet, ezzel, illetve az epére gyakorolt jótékony hatásaival a retek hozzájárulhat az epekövek megelőzéséhez.
- Sortávolság: 35 cm
- Tőtávolság: 10 cm
- Magvetés ideje: július-augusztus
- Érési ideje: október