Leírás
Chili di Cayenne Paprika
Az egyik legismertebb, 60-80 cm magasra növő, magas kapszaicintartalmú, rendkívül erős fűszerpaprika fajta. Bogyója vékony, 10-12 cm hosszú, sötétzöldből élénkpirosra érnek, hegyük kissé meghajlik. Szabadföldi és üvegházi termesztésre ajánlott, de cserépben is nevelhető. A palántákat bő tápanyag- és gondos vízellátás mellett neveljük! Jó minőségű palántaföldbe vessük, majd kiültetve gondosan öntözzük! Kiültetéskor védjük a hirtelen, éjszakai hidegektől, egy-két hétig még takarjuk őket, ha nagyon lehűl a levegő!
Palántázás ideje: március-április
Kiültetés ideje: május
Érési ideje: augusztus-november
Chili kínálatunkban rendkívül magas kapszaicin tartalmú paprikafajtákat találsz, melyek termesztése nagy körültekintést és óvatosságot igényel. A chilipaprikák erősségének mérésére fejlesztették ki a SHU indexet, amely a Scooville Heat Unit kifejezésből tevődik össze. Ez egy olyan mérőszám, amely azt mutatja, hogy hányszorosára kell higítani cukros vízzel az egységnyi paprika kivonatot ahhoz, hogy semlegesítse a kapszaicin ízét. Kezdő chili termesztőknek a Jalapeno és az Etna fajtákat ajánljuk. A világ legerősebb chilifajtája a Habanero, melyet tapastalt termelőknek ajánlunk. Lassan fejlődik, ezért meleg és napos helyre van szüksége! Télire vigyük meleg helyre és teleltessük át, így gyorsabban terem.
Scoville-skála szerinti erősség:
Habanero fajták: 200.000-300.000
Cayenne: 30.000-50.000
Etna: 14.000-25.000
Jalapeno: 2.500-8.000