A biokertapolas.hu weboldalon cookie-kat(sütiket) használunk, amik segítenek a lehető legjobb böngészési élmény nyújtásában. Az elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyod a cookie-k használatát.
Termékek Menü

"Chili Trió" Paprika Mix

"Chili Trió" Paprika Mix Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
650 Ft (512 Ft + ÁFA)
Cikkszám: BM0303006
Gyártó: Budapesti Kertimag
Elérhetőség: 11 db raktáron

Palántázás ideje:  március-április
Kiültetés ideje: május közepe
Érési ideje: augusztus-november

Leírás és Paraméterek

Nem csávázott vetőmag. A tasak 3 különböző csípősségű chilipaprika-különlegesség vetőmagját tartalmazza. A palántákat bő tápanyag- és gondos vízellátás mellett neveljük! Jó minőségű palántaföldbe vessük, majd kiültetve gondosan öntözzük! Kiültetéskor védjük a hirtelen, éjszakai hidegektől, egy-két hétig még takarjuk őket, ha nagyon lehűl a levegő!

A magokat 2cm mélyre ültessük! Ajánlott sortávolság: 60cm, tőtávolság: 30cm. A tasak tartalma: Bohócsapka: 10szem, Cajenne: 0,25g, Habanero: 0,25g. Nem csávázott vetőmag. 

  • Bohócsapka: Tulipán chilinek, vagy csengettyűpaprikának is nevezik, 1,5-2m magasra is megnőhet. Támrendszer mellé ültessük! Termése világoszöldből narancspirosra érik, közepesen csípősségének köszönhetően salátákba, vagy savanyítva érezhetjük leginkább karakteres zamatát.  
  • Cajenne: Igen kedvelt, erősen csípős fűszerpaprika. Keskeny vállú, 10cm hosszú termései sötétzöldből pirosra érnek. A növény 80cm magas, sűrűn elágazó bokrot nevel, szeles helyen érdemes karózni. Frissen használjuk fel, vagy piros-érésben szárítva tároljuk!
  • Habanero: Méregerős, szabálytalan formájú chilikülönlegesség. Csüngő termése 3,5*6cm nagyságú, élénk zöldből pirosra érik, leginkább szószok ízesítésére használják. Az egyik legerősebb csípős chilipaprika. 

Figyelmeztető mondatok: Gyermekek kezébe nem kerülhet! Élelmiszertől, italtól és takarmánytól távol tartandó! Használat közben enni, inni és dohányozni nem szabad! 
Megfelelő védőruházatot, védőkesztyűt, szem- és arcvédőt kell viselni! Lenyelés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, az edényt/csomagolóburkolatot és a címkét az orvosnak meg kell mutatni.

Palántázási Titkok

Január, február és március a palántázás hónapja!

Egyes településeken - Így Nagykovácsiban is -  a tél mindig kicsit tovább tart, és előbb ér ide, mint Budapest egyéb területeire. Nem véletlen a közeli Hűvösvölgy elnevezés. :) Emiatt azonban gyakran a gondosan nevelgetett paradicsomunk, paprikánk, egyéb zöldségfélénk nem tud beérni, és ősszel hiába szurkolunk az utolsó napsugaraknak, már nem elég erősek ahhoz, hogy "bepirosítsák" termésünket....de szerencsére a palántázással időt nyerhetünk! Májusban nem a magot vetjük veteményesünkbe, hanem az otthon nevelgetett erős, szép palántánkat ültetjük ki. Ezzel akár 2 hónapot is nyerhetünk, és időben szüretelhetjük zamatos zöldségünket.

Milyen zöldséget érdemes palántázni?
- paradicsom és paprika (8 hétig nevelgethetjük őket a kiültetésig)
- fejeskáposzta, kelkáposzta, és egyéb káposztafélék (6 hét múlva kiültethetők)
- uborka, cukkini, csillagtök, brokkoli, karalábé

A palántázáshoz csupán egy-két dologra van szükségünk:
- jó minőségű vetőmag
- palántázó edényke (pl. szaporítótálca)
- palántaföld
- világos ablak

Mibe vessük el a magokat?

A kényelmesebb palántázáshoz praktikus eszköz a szaporítótálca.
Előnyei:
- kényelmes, mert öntözéskor nem borulnak fel a kis cserepek
- kisebb helyet foglalnak a palánták a szoros, egymás melletti kockacserepekben
- a sorokat könnyen megjelölhetjük, nem keverednek össze később a pohara
- kiültetéskor könnyebb a tálcát magunkkal vinni, mint 40-60, vagy még több kis poharat
- jövőre újra használhatjuk szaporítótálcánkat, így csak egyszer kell megvásárolnunk.

Tennivalók a vetés után:
- világos, egyenletes szobahőmérsékletű (20-24 °C) helyen nevelgetni őket
- locsolni (én inkább egy kézi permetezőflakonnal spriccelgetem a földet, hogy kellően nedves legyen)
- letakarni fátyolfóliával, hogy párás, meleg klímát biztosítsunk a csírázó magoknak.

Mire figyeljünk oda palántaneveléskor?

A kis palántáknál 4 leveles állapotig fokozottan figyeljünk az egyenletes hőmérsékletre, mert a Palántadőlés elnevezésű fertőzés ilyenkor könnyebben támad. Ezt a megbetegedést több gomba- vagy baktériumfajta is okozhatja. Jellegzetessége, hogy a palánták egyszerűen "elfekszenek", miután a gyökerek nyaki része elvékonyodott, elrothadt.

A csávázott (előkezelt) vetőmagok kisebb valószínűséggel betegszenek meg. A csávázással a mag felszínére juttatott növényvédő szer akkor fejti ki hatását, amikor a magot a nedves talajba helyezzük. A szer a mag felszíne közelében a kórokozókat elpusztítja, így azok nem tudják megfertőzni az éppen csírázó magvakat.

Kiültetés előtt fokozatosan kell szoktatni őket a kinti klímához: egy hétig nappal ki lehet tenni őket a teraszra, szélvédett helyre. A hűvösebb éjszakákon semmiképp ne hagyjuk kint őket!

Eredményes Kertészkedést kívánunk!
A Biokertápolas Csapata

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő